Kortreist øl på Hvaler

I 20 år hadde Tom Kofoed drevet med brygging av øl til privat bruk, da han i 2011 bestemte seg for å satse kommersielt. I dag selges øl fra det lille bryggeriet på Kirkøy til utvalgte restauranter på Hvaler og Fredrikstad, samt til en stadig større andel privatpersoner.

Tekst og foto: Elisabeth Langballe / Visit Hvaler

 

Maltlukten kjenner man nesten med en gang man svinger inn Vestre Veien på Kirkøy. Tom er travelt opptatt med å sette brygget, og det bobler og syder fra skinnende blanke kar og kjeler. To dager i uken er dette jobben til Tom, i tillegg til en del ettermiddager og helger. For ølbrygging tar tid, og flere av prosessene må overvåkes nøye. Et brygg tar 7-8 timer og gir 400 liter øl. Det brygges to ganger, noe som gir 800 liter på gjæringstankene. Så kommer gjæringsprosessen på én uke, deretter står brygget ytterligere en uke og bunnfaller før det modnes i tre uker.

Tom og kona bestemte seg for å satse på ølbrygging i 2011 etter å ha fått mye gode tilbakemeldinger på brygget sitt fra venner og familie. Øl hadde lenge vært en hobby, men var ikke noe de egentlig hadde sett for seg å gjøre til levebrød. Likevel valgte de å gi det en sjanse, for som Tom sier:

-Noen driver med sau, og noen driver med øl.

I oppstarten fikk de hjelp fra Norges Vel som bidro med praktisk bistand til papirarbeid, søknader og godkjennelser. Selve bryggverket laget Tom selv av gamle melketanker fra et nedlagt meieri, mens gjæringstankene ble kjøpt nye. De store 2-litersflaskene som Hvaler-ølet i dag er kjent for bestilles fra Tyskland, og de flotte etikettene ble designet av studenter fra opplæringssenteret for visuell kommunikasjon som et skoleprosjekt. Malt kjøpes fra Tyskland, mens humle handles inn fra flere europeiske land.

#kofoedbryggeriet

Både mørkt og lyst øl

På Kofoed-bryggeriet lages fire ulike sorter øl i tillegg til juleøl. Her kan man få pils, mørk lager, ale og svart lager. Sistnevnte er en ny variant der det brukes brent malt, noe som gir ølet en svak kaffesmak i tillegg til den mørke fargen. Ale er en øltype som har en litt fruktigere smak fordi den er laget av litt andre sorter malt, humle og gjær. Mer enn 13.000 liter øl gikk i fjor med til å leske tørste struper i Østfold, og Tom ønsker å brygge enda mer. Nå jobber han med rasjonalisering og bedre kontroll på prosessene.

Tom og kona Elly-Ann overtok barndomshjemmet til Toms mor i 2001, og pusset alt opp fra grunnen. Den gamle låven rommer i dag bryggeriet, og fungerer også som lager. I tillegg har de et lite utsalg i tilknytning til garasjen som fungerer som butikk for folk som vil stikke innom og kjøpe øl. Og det er det mange som gjør. 70 prosent av ølet selges nemlig fra det lille utsalget i Vestre Veien 2 på Kirkøy, til tross for den noe begrensete åpningstiden (fredager fra kl 10-18). Og selv om de fleste kundene er lokale, finnes også de som er villige til å reise langt for en god flaske øl.

På Kofoedbryggeriet lages fire ulike sorter øl i tillegg til juleøl. Her kan man få pils, mørk lager, ale og svart lager.

 

Vaske, vaske

Hygiene er viktig når man brygger øl, og kanskje aller mest omstendelig er vaskeprosessen av de flotte glassflaskene. Tom og Elly-Ann hadde en gang sett noen flotte flasker som de ønsket å bruke i sin produksjon. På nettet fant de en leverandør i Tyskland som kunne levere de særegne tolitersflaskene som de ønsket. Det de ikke hadde helt tatt med i beregningen var den tidkrevende vaskeprosessen som må til før pantede flasker kan tappes i på nytt. Prosessen starter med at etikettene må fjernes. Deretter skylles flaskene før de legges i lut over natten. Så følger en ny skyllerunde med påfølgende maskinvask. Ny skyllerunde, og flaskene er klare for desinfeksjonsvæske før de atter en gang skylles. Og først nå er flaskene klare for tapping.

-Det er en lang og litt kjedelig prosess, så dette tar vi i skippertak. Ungene plukker av etiketter, mens kona og jeg gjør unna resten, sier Tom. 

 

70 prosent av ølet selges fra det lille utsalget i Vestre Veien 2 på Kirkøy, til tross for den noe begrensete åpningstiden (fredager fra kl 10-18). Og selv om de fleste kundene er lokale, finnes også de som er villige til å reise langt for en god flaske øl.

Går alt som Tom ønsker kan det imidlertid snart gå mot en slutt på den strevsomme vaskeprosessen med flaskene. Hans ingeniørfaglige bakgrunn kan vise seg å komme til nytte i mer enn konstruksjon og utvikling av selve bryggerverket. I disse dager jobber han nemlig med en robot som etter planen skal ta over mye av jobben med vasking av flasker samt tappeprosessen. På den måten vil han spare mye tid, og lettes for noen av de mindre morsomme oppgavene med ølbrygging.

Den gamle låven rommer i dag bryggeriet, og fungerer også som lager. I tillegg har de et lite utsalg i tilknytning til garasjen som fungerer som butikk for folk som vil stikke innom og kjøpe øl.


Øl hele året

Både produksjon og salg av øl skjer gjennom hele året, men i sommermånedene dobles omsetningen. Den beste måneden er imidlertid desember. Da vil folk ha den gode juleølen, gjerne både til seg selv om som gave. Et vanlig brygg inneholder bare fire ingredienser; malt, vann, humle og gjær, men i juleølen tilsettes også ulike krydder. Men akkurat hva Tom putter i sin juleøl forblir en hemmelighet.