Nord-Europas best bevarte festningsby

Gamlebyen er innen nær rekkevidde fra sentrumsgatene i Fredrikstad - bare to minutter med byfergen over Glomma, og du befinner deg i en av verdens best bevarte festningsbyer. Gamlebyen har en magnetisk tiltrekningskraft på sine gjester. I Gamlebyen vandrer du på brosteinsgater og suger inn inntrykk fra spennende motiver i de empiriskinspirerte gatekvartalene med murbygninger og fargerike trehus. Her finnes en rekke personlige og unike butikker, i et koselig 1700-talls miljø hvor småbutikker og bruktsjapper ligger side om side med alle galleriene og kafeene.

Gå den digitale festningsløypa ->

 

I Gamlebyen kan du besøke for eksempel Fredrikstad museum, Glasshytta, Mormors Cafe, keramikkverksted, kunstgallerier, Kunstnersenteret Bastion 5, Hvalfangermuseet, Modelljernbanesenteret, og Nissenatthuset som selger blant annet juleprodukter hele året.

Sjarmerende kvartaler i Gamlebyen i Fredrikstad

Festingsløypa er en vandretur som tar deg med til steder og bygninger som forteller om alt fra hverdagslivet på en festning til nasjonale militærhistoriske begivenheter. Underveis følger man nummerskiltene mens man leser selvguidingskartet. Lengden ligger på omtrent 2 kilometer og man beregner at turene tar ca. halvannen time i rusletempo.

Du kan mate ender, studere fuglelivet i vollgraven, ta en fergetur på elva til Gressvik m/ retur, ta med en guidebok og studere byen, og besøke frimarkedet på lørdager. Det finnes lekeplass for barn, flere serveringssteder og det arrangeres guidede turer daglig sommerstid.Vi vil på det høyeste anbefale at du får med deg en guidet rundtur i historiske omgivelser når du først har tatt turen til Gamlebyen.

I dag er Gamlebyen en fredelig idyll og kanonene blir bare benyttet til salutter ved markeringer av høytidsdager og lokale og nasjonale begivenheter.

Historien

Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad. Den ble grunnlagt 12. september 1567 på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Kong Fredrik II signerte byfundasjonsbrevet og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen, og den første som kongen tillot at ble oppkalt etter kongen selv. En artig kuriositet er at Kong Fredrik II aldri besøkte byen han ga sitt navn til, men han troner stolt på torget, på sokkel.

Den karakteristiske Vindebroen leder frem til inngangsportalen til Gamlebyen

Bakgrunnen for at Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 var et svensk angrep og nedbrenningen av byen Sarpsborg i 1567 under Den nordiske syvårskrigen. Sarpsborgs utsatte beliggenhet gjorde at byens borgere bad kong Frederik II om å få gjenoppbygge byen nærmere Glommas utløp. Her mente man at det ville være lettere å forsvare byen, samtidig som innbyggerne kunne sikres gode levekår.

Da Norge mistet Bohuslen med Bohus festning i 1658 ble Fredrikstad en viktig grenseby. I 1663 startet byggingen av en helt ny festning etter tegninger av den nederlandske ingeniøroffiseren Willem Coucheron. Fredrikstad Festning ble hærens viktigste forsyningsbase og oppsetningssted i Sør-Norge.

 

Stjerneformet festningssystem

Fra fugleperspektiv får man et godt inntrykk av hvor godt festningsbyen er bevart.

Fredrikstad er en av tre byer i Norge som har vært befestet, og den eneste hvor festningsanlegget fortsatt er intakt. Fredrikstad festning ble bygget etter det gammel-nederlandske system, med brede vannfylte vollgraver og dype jordvoller. Mot landsiden har festningen tre hele og to halve bastioner, utstikkende stjernespisser med plass for kanoner.

I vollgravene ligger ravelinene, og utenfor hovedfestningen fremskutte anlegg som Kongsten fort. Mot elven består festningsverkene av en solid gråsteinmur forsterket med jordvoller. Inngangen til festningen var over Vindebroen og gjennom Vollporten, eller gjennom en av portene mot kaianleggene ved Glomma.

Hver lørdag arrangeres frimarkedet på torget i Gamlebyen

200 år uten krigsangrep

Vi skal være takknemlig for at det har gått 200 år siden Gamlebyen ble utsatt for beskytning fra fremmed og invaderende makt. At en av verdens best bevarte festningsbyer presenterer den idyll den gjør i dag har mye med at Fredrikstad festning har unngått krigshandlinger de siste 200 årene.

I motsetning til Fredriksten Festning i Halden har Fredrikstad festning en mindre ærerik krigshistorie. Kun én gang ble festningen angrepet, i august 1814. Festningen var da gammel, i dårlig forfatning og svakt bemannet. Det tok kronprins Karl Johan Bernadotte bare noen timers bombardement før festningen overga seg.

Det skal jo nevnes i denne sammenhengen at Fredrikstad festning sto i omtrent 150 år uten å bli angrepet, så den har nok hatt sin preventive virkning på nabolandet i øst. Ikke engang Carl XII våget å angripe byen, til tross for at han hadde styrker i nærheten, og til tross for at festningen både behersket Glomma og var et meget viktig kommunikasjonspunkt mellom Norge og Danmark.

 

Vinter i Gamlebyen – Fantastisk atmosfære!

Gamlebyen i Fredrikstad er en fascinerende by året rundt, i førjulstiden er den helt spesiell koselig og lun – det må oppleves. Bare 1 times biltur fra Oslo.

Føl julestemningen i Gamlebyen der vakre julelys stråler ut på de vakre brosteinsgatene og byens svære juletre står majestetisk på torvet. Du julehandler i nisjebutikker, markedsboder, kunst- og kulturshop i de mange galleriene, og så har du flust av herlige kafeer og restauranter som tar godt vare på deg i vinterkulden. God førjulstid!


 

Kongsten fort - klippen i Gamle Fredrikstad

Kongsten fort troner på en høyde bare noen få hundre meter fra Gamlebyens vollgraver, allikevel blir Kongsten fort ofte «glemt» i begeistringen over Gamlebyens forførende brosteinsgater omgitt av 1700-talls arkitektur. Til tross for at fortet ligger oppe på en høyde, så er den ofte skjult bak bygninger og svære eiketrær om man ankommer Gamlebyen på de vanlige innfartsårene. 

Kongsten fort ligger på en høyde bare noen få hundre meter i fra hovedinngangen til festningsbyen.

Kongsten fort ligger ca 400 m øst for Gamlebyen, majestetisk på høyden Galeberget. Kongsten fort er et av Fredrikstad festnings fremskutte verk, blant annet kjent for sine underjordiske ganger. Fortet ble oppført i årene 1682-1685. Fortet egner seg perfekt for opplevelser med en historisk ramme. Fortet har to store lokaler som egner seg for konferanser, middager og events. Fra fortet er det en fantastisk utsikt over byen og distriktet. Et flott piknikkområde i gangavstand fra Gamlebyen. 

 

Historien

Kongsten fort sto ferdig i 1685. Det var kongelig pomp og prakt over innvielsen av fortet, som derfor fikk navnet Christiansten, etter Christian 5. Hans monogram står over hovedporten fortsatt, men navnet ble raskt endret til Kongsten fort.

Allerede i 1677, da Norge lå i en av sine mange kriger med Sverige, ble det oppført en liten skanse av jord og tømmer på klippen. Derfor ble den også kalt «svenskeskremme». Arbeidene med et permanent fort i stein startet i begynnelsen av 1680-årene. Arkitekten bak Kongsten var den ikke ukjente Jean Caspar de Cicignon fra Luxemburg, som kom til Fredrikstad i 1670-årene. Han har et annet fort oppkalt etter seg - Cicignon, som det for øvrig er få rester igjen av, men navnet på bydelen lever. Cicignon var en aktiv festningsbygger blant annet i Bergen og Trondheim.

Om du går fra Gamlebyen så kan du ankomme Kongsten fort via "den dekkede vei", forbindelseslinjen mellom hovedfestningen og fortet. Deretter stiger du opp trappen og går inn gjennom hovedporten.

Vel inne på platået ruver det store Proviantmagasinet til høyre. Det utgjør samtidig en del av sydmuren og består av tre etasjer hvor mat, soldater, ammunisjon og annet utstyr var lagret. Samtidig var det fire kanonstillinger her inne. Går du opp bakken møter du Kommandantboligen hvor fortets kommandant med familie bodde.

Til høyre ligger et lite og solid hus i granitt. Det er bygd over fortets livsviktige brønn. Vann behøvdes i store mengder, for soldatene, hester og ikke minst til kanonene som måtte rengjøres mellom hvert skudd for å bli kvitt kruttslammet.

Kongstens skjulte stolthet var kasemattene -de underjordiske rommene. Opprinnelig var det mange flere av dem enn de fire som fortsatt er tilgjengelige i dag. Dette var mannskapsrom, lagre og kanonstillinger. I dag er den største restaurert, og egner seg ypperlig for en spennende utflukt eller kanskje et måltid i helt spesielle omgivelser. Kongsten rommer en spennende historie og ligger der som en pittoresk perle. Herfra er det en fantastisk utsikt over byen og distriktet.

Kart: Kongsten fort