Når det gjelder bygging av brygger bør man gjerne la en fagmann ta jobben, da det er en vanskelig jobb å bygge brygge. Det er også krevende å få til en motstandsdyktig konstruksjon som holder stand i mange år. Husk å søke kommunen du har hytte i før bygging starter, så du ikke risikerer å måtte rive bryggen og står igjen med unødvendige utgifter. Det kan være en god ide at flere i hyttefeltet slår seg sammen og bygger en felles brygge. Dere vil også stå sterkere i en byggesøknad til kommunen om det kan dokumenteres flere brukere av bryggen.

 

Det finnes hovedsakelig tre forskjellige bryggetyper; flytebrygger, hengebrygger og faste brygger.

Fastbrygge

 

Hengebrygge

 

Flytebrygge

 

Flytebrygge og fastbrygge ved Skjæløy på Onsøykysten.

 

Flytebrygger

Man skiller mellom lette og tunge flytebrygger. Den lette flytebryggen med plastpongtonger og tre-dekke er hensiktsmessig i en beskyttet bukt eller en mindre innsjø. Et annet avgjørende spørsmål er om bryggen skal være en fortøyningsplass for båt eller kun være badebrygge. Når den lette flytebryggen belastes med en eller flere personer på en side og bølgene i tillegg er kraftige kan det være vanskelig å komme ombord på en fortøyd båt. For det første beveger båt og brygge seg ulikt. Når båten befinner seg på en bølgetopp er bryggen kanskje i en bølgedal. En lett flytebrygge pleier å følge med sjøen uten så stor belastning.

 

Bildet ovenfor: Tunge flytebrygger, ofte med armert betong, er i særklasse. De ligger i vannet året rundt og tåler is. En slik tung flytebrygge har god bæreevne og meget god stabilitet i bølger, takket være sin tyngde. Disse bryggene er dyre, men kan være et godt alternativ for småbåthavner der kostnadene kan deles på flere båtplasser.

Det er vanlig med landganger som hviler på selve flytebryggen, og selve flytebryggen har en eller flere flyteelementer. Utenfor båtsesongen blir gjerne flytebryggen værende, mens landgangen er vippet opp eller fjernet.