Fredriksten festning

 

Majestetiske Fredriksten festning
Fredriksten festning er flott plassert på et høydeparti over byen, og ligger godt synlig til både for de som kommer kjørende og seilende inn til Halden by. Fredriksten festning er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og det er ikke så overraskende med tanke på at hele festningen er intakt og at det er utrolig vakkert inne på festningsområdet med en flott utsikt over Halden og omeng, samt at festningen er en viktig del av Norgeshistorien.

 

Ta familien med på en hyggelig piknik "oppe på byens tak".

Adkomst til festningen er godt merket for kjørende, og du kan kjøre helt opp til festningen hvor det er en stor parkeringsplass. Det er også en kort gangvei fra Halden by og opp til festningen.

Halden historiske samlinger presenterer historien til byen og festningen.

Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Norge avstå Bohuslen til Sverige. Dette medførte blant annet at Halden ble ny grenseby, noe som krevde en langt kraftigere befestning av byen og den nye grensen. Bygging av permanente anlegg på Fredriksten begynte i 1661, og Fredriksten festning var fra 1660 til 1814 en avgjørende del av forsvarsverkene våre.

Fredriksten festning byr på spektakulære omgivelser og er som skapt for store kulturbegivenheter. Annen hver sommer spilles det alltid en av de største operastykkene her, og hver sommer arrangeres det populære sommershowet "Allsang på Grensen" her hver onsdag i halvannen måned.

Festningen ble beleiret hele seks ganger, men aldri inntatt. Den svenske kongen Karl XII falt ved festningen den 11. Desember 1718, under svenskenes forsøk på å innta festningen.

 

Etter 1814 og frem til 1905, da Norge var i union med Sverige, var festningens hovedformål og betydning uklar. Etter 1905 og unionsoppløsningen ble festningen nedlagt og nedrustet. Det ble avgjort at den skulle bevares som et nasjonalt minnesmerke.

Lysspill nesten hver dag hele året

Fredriksten festning er et flott og mektig skue der den troner oppe på fjellet over Halden by. Et storslått syn, nesten som en teaterkulisse, eller et Soria-Moria slott. I nattemørket trer mystikken frem i et behagelig avdempet flomlys. Tro om det spøker der ?

 
 

Men, hvordan begynte det hele, hvorfor og hvordan ble denne store og kraftfulle festningen bygget her, og ikke minst hva har skjedd her gjennom over 350 år ?

Det er dette lysspillet gir deg en dramatisert innføring i. Ved bruk av statister, animasjoner og kraftige lydeffekter vil du, uten kommentarer, få en kort, men virkningsfull beskrivelse av bygging, krigshandlinger, branner, beredskap, dagligliv, nyere tid, med mer.
Filmen varer i ca 11,5 minutt og vises på veggene av to steinbygninger øverst i Indre festning.
Du vil garantert gå derfra med stor opplevelse rikere.

Det er en viss kronologi i handlingen, og det tikker et rullende årstall øverst i den ene billedkanten. Slik kan du følge med på omtrent når det du ser skjedde.

 

Kl 2300 i perioden 9. mai – 6. juni
Kl 2400 i perioden 7. juni – 7. juli
Kl 2300 i perioden 8. juli – 7. aug
Kl 2200 i perioden 8. aug – 31. aug
Kl 2100 i perioden 1. sept – 9. okt