Kyststien på Hvaler: Vesterøy

Guttormsvauen

Å gå kyststien på Vesterøy er en tur som byr på det meste et ekte turhjerte kan begjære. Her ser du Hvaler i et ”nøtteskall” og det beste av hva Norge kan by på av skjærgårdsnatur. Kyststien går fra parkeringsplass ved Kuvauen (skilt merket P-plass Kuvauen). På parkeringsplassen blir du møtt av stort informasjonsskilt som forteller om både nærområdet og Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Guttormsvauen

Kyststien starter i enden av parkeringsplassen og stien går inn i en veldig tett og gammel skog bestående både løv- og grantrær. Etter omtrent 5 minutter åpner skogen seg og du befinner deg ute ved havet. Nå er du ved de fredede sjøbuene i Kuvauen. Kuvauen er en smal kile med flere små sandstrender godt beskyttet mot vinden. Innerst på østsiden av kilen har Riksantikvaren valgt å frede et idyllisk sjøbu­miljø med båtfester og brygger som er ganske enestående i dagens Hvaler. Den eldste bua ble bygget så tidlig som i 1871 og den siste på midten av 1930-tallet. Kuvauen var havn for både fiskere og loser.

Ved det bratte berget på innsiden av sjøbuene snor kyststien seg opp til toppen av berget. Når du kommer opp på berget får du en herlig belønning i en fantastisk utsikt utover havet og et enormt svaberglandskapet som strekker seg ut i havet så langt øyet ser. Her ser du også Færder fyr i vest og Torbjørnskjær fyr i syd. Stien fortsetter i det åpne landskapet som består av stein, lyng, kratt og noen dype kløfter her og der ispedd med noen små viker som må tåle støyten fra de friske bølgene som skyller over strender og klipper.

Etter hvert kommer stien ned til den flotte halvmåneformede sandstranden på Guttormsvauen. Her er det godt tilrettelagt for telting, helt gratis selvsagt – året rundt.